Met zo’n kwastje

Het klopt dat archeologie vaak wordt geassocieerd met het opgraven van oude voorwerpen met een kwastje. Dit beeld spreekt veel mensen aan en is een belangrijk onderdeel van archeologisch werk. Echter, archeologie omvat veel meer dan alleen opgravingen. Het doel van archeologie is om ons verleden te begrijpen door middel van het bestuderen van materiële resten, zoals artefacten en structuren.

De Erfgoedwet speelt een cruciale rol in hoe we omgaan met archeologische vondsten in Nederland. Deze wet stelt dat archeologische resten zoveel mogelijk in de grond moeten blijven om ze te behouden voor toekomstige generaties. Opgravingen mogen uitsluitend plaatsvinden als er een risico is dat deze resten verloren gaan, bijvoorbeeld door bouwprojecten. Bovendien mogen alleen volgens de Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie (KNA) gecertificeerde organisaties opgravingen uitvoeren.

Vrijwilligers blijven echter een belangrijke rol spelen in de archeologie. Veel archeologische vondsten zijn ontdekt door vrijwilligers. Archeologieverenigingen mogen dan ook onder bepaalde voorwaarden opgravingen uitvoeren zonder certificaat. Dit zorgt ervoor dat vrijwilligers ook onder de Erfgoedwet een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het behoud en de studie van ons archeologisch erfgoed.