Werkgroepen en meer…..
In deze rubriek vind je meer informatie over werkgroepen en websites over archeologie in de omgeving en daarbuiten.
Gebeurtenissen
- Dinsdag 4 februari
19:30 Rovers van de Moordkuil...This is an event reminder
19:30 - 21:30 Ons Middelpunt, Mozartlaan 2 Doorwerth
Onze locatie
AWN-archeo afd-17 Gelderland
DINSDAG is onze vaste werkdag van 10.00 tot 14.00 uur.
IEDEREEN is welkom, ben je NIEUWSGIERIG wat wij doen? Kom kijken! Heb je vragen? Wellicht is er iemand aanwezig die je kan helpen.
Een mijlpaal voor PAN.
Afgelopen week is de honderdduizendste vondst gevalideerd. En zijn er dus ook honderdduizend vondsten te zien op de website.
In het besloten deel naderen we trouwens al bijna de tweehonderdduizend gemelde vondsten, en het komende jaar gaan we hard aan het werk met de determinatieboom en referentie types zodat we steeds meer kunnen valideren en laten zien op de website.
... Bekijk meerZie minder
Komt dat zien! 📣
Al het zoekwerk voor de aankomende tentoonstelling is klaar! In het Liemers Museum in Zevenaar kun je vanaf het weekend van 25 januari de presentatie ‘Romeinen in de Liemers’ bekijken!🤩
Naast een mooie tentoonstelling van vondsten en informatie zijn er ook allerlei activiteiten georganiseerd in dat weekend! Op beide dagen worden er sowieso rondleidingen en een lezing verzorgd. Wil je meer weten over het programma dan kun je dat bekijken via de site: liemerskunstwerk.nl/romeinen .
Zien we je dan?🏺
Heb je verder nog vragen? Stel ze gerust! 📬
Foto: D.Evers RAAP
#HerwenHemeling #ProvincieGelderland #GemeenteZevenaar #RCE #RAAP
#archaeology #romanempire #archeologieromaine #archeologie #romantemple #restauration #roman #arqueologiaromana #archeologiaromana #ancienthistory #romanruins #archeolovers #romanhistory #romanmonuments
... Bekijk meerZie minder
Wauw, heb je Kasteel Doornenburg ooit zo mooi gezien? 🤩 Een schitterende foto van Joyce Derksen (@joycederksenfotografie op Instagram) ⚔️🛡️
Wie kasteel Doornenburg zo ziet liggen, snapt wel waarom regisseur Paul Verhoeven dit kasteel eind jaren zestig als één van de locaties gebruikte voor zijn televisieserie 'Floris.' Floris was een Nederlandse jeugdserie over ridder Floris van Rosemondt, gespeeld door Rutger Hauer en een oosterse fakir Sindala, (acteur Jos Bergman). In een spectaculaire scene sprong Rutger Hauer zelfs in de slotgracht van Kasteel Doornenburg.
De opnamen vonden plaats in de zomer en het najaar van 1968, grotendeels op Kasteel Doornenburg (in de serie kasteel Oldenstein genaamd) en Kasteel Hernen (in de serie het kasteel van ridder Floris van Rosemondt: Tolhuis) en daarnaast op Slot Loevestein en in het Belgische Gent en Brugge. De twaalf afleveringen werden in de herfst van 1969 uitgezonden op de Nederlandse televisie.
De serie neemt het niet zo nauw met geschiedkundige feiten. Zo worden in het verhaal, dat rond het jaar 1504 speelt, de Bourgondiërs als helden afgeschilderd en hun vijand Gelre neergezet als schurkachtige veroveraar. In werkelijkheid vochten de Geldersen juist voor hun eigen vrijheid tegen Bourgondische aanvallen op Gelre.
De televisieserie was eind jaren zestig de grootste productie die ooit voor de Nederlandse televisie was gemaakt. Met 45 man technische staf, 80 acteurs, 2500 figuranten, 7 paarden, 6 chimpansees en ontelbare geiten, kippen en varkens gingen de makers ruimschoots over het budget (de serie kostte uiteindelijk 1,2 miljoen gulden, in plaats van de begrootte 330.000 gulden). Maar dat mocht niet deren, de serie werd mateloos populair, zelfs in het buitenland.
Op de zolder van Kasteel Doornenburg is een permanente Floris-expositie te zien, een bezoekje waard 👌
... Bekijk meerZie minder